In Romania, cele mai multe lifturi au durata de functionare cu mult depasita, fiind instalate in perioada comunista sau chiar interbelica. Unele ascensoare din blocurile de locuinte sau institutii publice au chiar si o vechime de 50 de ani, iar in acest interval de timp au fost, in cel mai bun caz, doar reparate sau modernizate, nu inlocuite complet.
Ascensoarele vechi nu mai functioneaza corect si pot pune in pericol siguranta celor care le folosesc. De aceea, este foarte important ca lifturile sa fie intretinute corect, reparate si inlocuite atunci cand este momentul. Iata ce trebuie sa stii despre durata normala de viata a unui ascensor si despre schimbarea lui.
Conform legii, in cazul ascensoarelor pentru persoane, durata normala de functionare este de cel mult 12 ani. Desigur, este posibil ca liftul sa functioneze bine si dupa aceasta perioada, insa nu mai poate fi considerat un mijloc sigur de transport. Prin urmare, ar trebui sa fie inlocuit, in urma unei decizii luate de asociatia de proprietari, cu acordul acestora.
Indiferent de vechimea unui lift, acesta va avea nevoie de mici reparatii si de verificari periodice, care sunt obligatorii, conform legii. Astfel, un ascensor trebuie sa fie inspectat de catre specialisti cel putin o data la fiecare 4 luni, in cazul modelelor mai noi, cu marcaj CE, sau de 2 ori pe luna, in cazul lifturilor foarte vechi, fara marcaj CE.
Inlocuirea completa sau partiala a liftului
Atunci cand un ascensor trebuie sa fie inlocuit, procedura poate presupune o inlocuire completa a acestuia sau doar schimbarea unor componente care s-au uzat mai mult, spre exemplu cablurile sau usile liftului. In acest caz, costurile vor fi mai reduse.
Componentele unui lift au o durata de viata diferita: panoul electric de comanda este, de regula, cel care se va strica primul, in timp ce motorul poate rezista mai multi ani.
Desigur, durata de viata a unui lift si a pieselor sale este influentata de gradul de utilizare si de modul de intretinere. Este normal ca un ascensor care este folosit zilnic de foarte mult persoane si nu este intretinut corect sa se uzeze si sa se strice mai repede ca unul care este folosit mai putin.
Dincolo de durata de viata a liftului, care este de 12 ani, exista si alte semne care arata ca a venit momentul ca ascensorul sa fie schimbat.
- Se strica foarte des
- Face mult zgomot atunci cand functioneaza
- Usile se blocheaza
- Se simt trepidatii in cabina liftului
- Reparatiile facute de firma de specialitate nu pot rezolva problemele.
O alta solutie poate fi modernizarea liftului. Astfel, utilizatorii se vor putea bucura de un lift mai sigur si cu aspect nou, modern, fara sa fie insa nevoie de schimbarea completa a ascensorului. Modernizarea presupune de obicei inlocuirea usilor si a cabinei interioare, a panourilor de comanda si a sistemelor de semnalizare. Dincolo de imbunatatirea aspectului ascensorului, modernizarea lui inseamna mai multa siguranta, un lift mai fiabil, mai silentios si care va consuma mai putina energie. De asemenea, un lift modernizat se va strica mult mai rar, iar durata sa de viata se va prelungi.
In concluzie, ascensoarele trebuie sa fie inspectate periodic, reparate ori de cate ori este necesar si inlocuite atunci cand isi depasesc durata normala de functionare.