Ascensorul a devenit un element indispensabil pentru imobile, mai ales pentru cele înalte, care depășesc patru etaje, dar și pentru noile complexe de locuințe rezidențiale. Liftul este esențial pentru blocuri deoarece ajută la transportarea persoanelor și obiectelor deopotrivă de la un nivel la altul, fie acesta inferior sau superior.
Descoperă din informațiile și sfaturile următoare care sunt avantajele montării unui nou lift în imobile și ce presupune instalarea ascensorului pentru clădire și locatari!
Care sunt etapele instalării unui nou lift la bloc?
Deoarece lifturile au un termen de valabilitate, iar pentru majoritatea blocurilor vechi aceste ascensoare si-au depășit deja durata de funcționare, este neapărat necesar să fie luat în calcul planul de instalare al unui lift nou. Acest lucru nu reprezintă o problemă doar pentru imobilele de locuit, ci chiar și pentru instituțiile publice și spațiile de birouri ale clădirilor vechi. Astfel, iată cum se procedează în cazul montării unui lift nou la bloc.
Proiectarea ascensorului nou
Echipa de proiectanți se va întâlni cu administratorul și cu celelalte persoane împuternicite pentru a lua deciziile corecte pentru imobil. Acestea vor discuta despre solicitarea primită, cea de montare a unui lift nou. Se va lua în calcul integritatea clădirii, specificațiile acesteia, spațiul în care va fi instalat liftul, buna funcționare a mecanismului vechi, înlocuirea aparaturii stricate, inclusiv a cutiei de lift, numărul de persoane sau greutatea maximă admisă care va fi transportată.
Este extrem de important ca persoana care va realiza planul propriu-zis de instalare al noului lift să cunoască toate aceste detalii, mai ales acolo unde sunt probleme, precum: verticalitatea puțului liftului, mecanismul, stâlpii de susținere, modul în care a fost întreținut liftul vechi, spațiul exact pentru construirea liftului.
Un lift nu se construiește dintr-o bucată, astfel încât proiectul poate dura de la un minim de 8-12 săptămâni până să fie dat în folosință pentru locatarii din bloc. Printre cei mai importanți factori care depind de avansarea mai lentă sau mai rapidă a planului sunt înălțimea clădirii, componentele necesare, design-ul liftului dar și bugetul alocat. Majoritatea proiectelor pentru instalarea noului lift se realizează pe perioada verii, când o parte din locatari sunt plecați în concediu.
Verificarea propriu-zisă a instalării liftului
Atât pentru lifturile rezidențiale și instalate de curând, dar și pentru blocurile vechi, în care este schimbat ascensorul trecut de termenul de garanție, este important să se verifice dacă componentele existente îndeplinesc cotele legale și potrivite pentru începerea proiectului. Astfel:
- Tipul de lift – există două tipuri de lift: hidraulice și pe tracțiune. Pentru ambele cazuri trebuie verificate corespunzător cablurile de ridicare și coborâre, pentru ca acestea să nu prezinte rupturi, noduri sau urme puternice de uzură ce ar putea pune în pericol susținerea noului lift.
- Dimensiunea cabinei – dimensiunea interioară a cabinei, alături de componentele din exteriorul acesteia, trebuie să încapă corect în casa liftului, astfel încât nicio componentă să nu atingă pereții din împrejur.
- Puțul liftului – trebuie să aibă un spațiu de minim 20cm, indiferent de tipul liftului. Este important de reținut că pentru liftul pe tracțiune, puțul va trebui să susțină o masă mai grea (aproximativ 1700kg), spre deosebire de cel hidraulic (aproximativ 2300kg).
Cerințele electrice
Pentru instalarea unui lift nou este necesar să întrunești toate condițiile necesare înainte de a-l monta propriu-zis pe acesta. Astfel, există posibilitatea ca ascensorul modern să necesite alte specificații. Deci, puterea principală a liftului ar trebui să fie de 240V și 30AMP cu împământare, sau o putere principală de 120V cu 20 AMP. Este important ca pentru acest domeniu să angajezi un electrician iscusit, care să îți ofere toate detaliile în funcție de specificațiile clădirii și a liftului.
De ce este important să instalezi un lift nou?
- Îmbunătățirea calității vieții – deoarece liftul vechi era stricat sau în revizie cel puțin de două ori pe lună, majoritatea locatarilor, fie aceștia tineri sau în vârstă, erau nevoiți să urce foarte multe etaj. Ascensoarele noi pot fi configurate în funcție de dorințele clienților.
- Siguranța – de foarte multe ori, lifturile vechi sunt reparate superficial, astfel încât acestea se pot strica repede sau chiar se pot bloca persoane în lift, între etaje. Cu ajutorul instalării unui lift nou, siguranța și confortul vor fi puse pe primul loc.
- Crește valoarea locuințelor – atunci când un proprietar dorește să dea în chirie sau să vândă apartamentul, prețul final stabilit depinde de foarte mulți factori: integritatea apartamentului, zona în care se situează blocul, prezenta magazinelor, școlilor, stațiilor de transport în comun în proximitatea blocului, dar și prezenta unui ascensor de ultimă generație.
- Accesibilitatea – lifturile noi transportă pasagerii cu un plus de confort, dar și cu o viteză de deplasare mai mare între etaje. Totodată, majoritatea lifturilor noi vor putea susține o greutate mai mare.
- Mai puțin de cărat – cumpărăturile, obiectele sau chiar piesele de mobilier care nu sunt voluminoase și respectă limita maximă de greutate pot fi cărate cu ajutorul unui lift nou și performant, fără să te mai chinui să urci acestea pe scări alături de vecinii sau prietenii tăi.
Ascensoarele sunt părți importante pentru clădiri: imobile de locuințe, spații de birouri sau complexe hoteliere. Deoarece fiecare imobil are o anumită structură și scop, liftul ar trebui să fie construit după nevoile acestora dar și să beneficieze de numeroase funcții moderne; de aceea este importantă instalarea ascensoarelor noi!