Ce sunt scările rulante și cum funcționează?
Scările rulante îmbunătățesc traficul și pot fi adaptate la multe cerințe și nevoi. Descoperă câte tipuri există, cum funcționează și în ce spații pot fi folosite.
Ce sunt scările rulante?
Scările rulante sunt scări mobile care facilitează transportul între etajele unei clădiri sau ale unei structuri. Sunt folosite în întreaga lume, în centre comerciale, clădiri publice, aeroporturi, gări sau stadioane. Pot fi montate atât în interior, cât și la exterior, fie individual, fie sub formă de sisteme.
Primul model de scară mobilă a apărut – cel puțin pe hârtie – în 1859. Deși invenția a fost brevetată, modelul nu a fost construit niciodată. Prototipul respectiv se referea la „scări rotative”, iar prima scară rulantă a fost brevetată în 1889. Nici acest model nu a fost construit vreodată.
Prima scară rulantă funcțională a fost instalată în 1896 în Coney Island din New York. În aceeași perioadă, a fost inventat și trotuarul rulant, care a fost prezentat în 1893 la World’s Columbian Exposition din Illinois, Statele Unite ale Americii.
De-a lungul timpului, scările rulante și trotuarele rulante au evoluat în ceea ce privește designul și funcționalitatea până la modelele pe care le cunoaștem astăzi.
Cum funcționează scările rulante
Scările rulante au un mecanism similar cu acela al benzilor transportatoare. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, trebuie să vorbim despre elementele lor.
Sunt compuse din trepte articulate (de regulă, confecționate din oțel sau aluminiu turnat sub presiune), iar capetele sunt aliniate cu solul. Între capete, regăsim o structură din metal care face legătura dintre etaje. Aceasta este compusă din două secțiuni laterale, atașate de platformele de sus și de jos prin suporturi de beton sau oțel. Avem, apoi, un sistem de șenile încorporat în structura metalică. Rolul său e de a ghida treptele, pe care le trage constant într-o buclă. Un alt element important este balustrada, cea care oferă siguranță călătorilor. Stratul exterior e realizat din cauciuc, materialul fiind rezistent la uzură mecanică și condiții de mediu.
Plecarea scării rulante e orizontală, pentru a oferi stabilitate călătorilor. Apoi, se înclină până la un unghi de 30 de grade, iar la celălalt capăt devine din nou orizontală.
Există mai multe tipuri de scări rulante în funcție de trafic și tipul de clădire unde pot fi folosite. Scările rulante pentru trafic mediu sau intens se folosesc în centre comerciale, hipermarketuri și aeroporturi. Funcționează, de obicei, cu viteza de 0,5 metri pe secundă, iar capacitatea lor este de până la 6000 de persoane pe oră.
Scările rulante pentru trafic foarte intens (heavy duty) se folosesc în gări, stații de metrou și alte sisteme de transport public. Funcționează la viteza de 0,5/0,65 metri pe secundă și au o capacitate de până la 7300 persoane pe oră. De asemenea, pot funcționa mai multe ore pe zi (24 în loc de 16 ore).
Cum funcționează trotuarele rulante
Trotuarele rulante sunt un tip de mecanism de transport pe plan orizontal sau înclinat. Sunt numite și pasarele mobile, iar viteza lor este mai lentă decât a scărilor rulante. Se folosesc pe distanțe scurte până la medii și se regăsesc de obicei în aeroporturi, gări, muzee, parcuri tematice etc. În aeroporturi și gări, sunt utilizate pentru a ajuta pasagerii să se deplaseze cu bagaje voluminoase sau grele. În muzee, în schimb, sunt folosite pentru a asigura mișcarea vizitatorilor într-un ritm potrivit sau pentru a asigura vizualizarea expozițiilor în ordinea corespunzătoare.
Trotuarele rulante funcționează pe același sistem ca scările rulante.
Cum se folosește corect o scară rulantă. Reguli de etichetă
Pentru ca toți utilizatorii să se bucure de o experiență pozitivă, e necesar să ținem cont de câteva reguli de etichetă în ceea ce privește scările rulante. Cei care doresc să stea pe loc ar trebui să rămână pe partea dreaptă a scării, pentru a le permite celor care vor să meargă să urce pe partea stângă. Excepție fac Australia, Noua Zeelandă și majoritatea orașelor japoneze, unde viceversa e valabilă.
Totuși, dacă traficul e foarte intens, practica descrisă mai sus poate provoca uzura neuniformă a mecanismelor. În aceste cazuri, vei observa afișe lângă scări care cer călătorilor să nu meargă, ci să stea pe ambele părți.
Există soluții de transport pentru fiecare clădire, fie că vorbim despre scări și trotuare rulante sau ascensoare ori elevatoare pentru persoane cu dizabilități. Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine cum funcționează scările și trotuarele, precum și ce model se utilizează în diferite spații.