Cine a inventat scările rulante și cum au evoluat acestea?
Scările rulante sunt bine cunoscutele scări în mișcare cu trepte care transportă oamenii în partea superioară sau inferioară, folosind o bandă transportoare, fără să fie necesară mișcarea picioarelor sau efortul din partea persoanelor. Desigur, este o modalitate de transport eficientă și rapidă, în special pentru persoanele care suferă de o serie de dizabilități.
Cu toate acestea, scara rulantă și-a început popularitatea mai degrabă ca o formă de amuzament decât ca un mod practic de transport dintr-un punct în altul. Iar astăzi, această bandă transportoare automată se regăsește în majoritatea centrelor mari, cum ar fi mall-urile și aeroporturile.
Istoria scărilor rulante
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat întotdeauna o modalitate de a transporta cu ușurință bunurile și oamenii dintr-un loc în altul. Iar printre invențiile de-a lungul timpului, alături de ascensoarele de persoane și ascensoarele de marfă, se regăsesc și scările rulante cu caracteristicile lor particulare.
Una dintre primele utilizări ale scărilor rulante s-a observat încă de la construirea Marii Piramide egiptene din Giza. În construcția sa, peste 2 milioane de cuburi de piatră au fost așezate pe trunchiurile unor copaci și rostogolite încet în sus pe podurile artificiale de pământ care înconjurau „șantierul” construcției.
Această primă utilizare a devenit printre principiile de bază din spatele a ceea ce cunoaștem astăzi ca scări rulante.
Scara rulantă cu bandă transportatoare a fost creată de Jesse Reno în 1859 în Massachusetts, SUA. La baza creației sale s-a folosit o tehnică pe abur pentru a alimenta banda transportatoare a scării care se deplasa într-un unghi de 25 de grade. În practică, primul exemplu de scară rulantă a fost construit în 1895, urmând ca Charles Seeberger în colaborare cu Otis Elevator Company (1897) să producă prima scară rulantă comercială.
Atât Jesse Reno, cât și Charles Seeberger și-au vândut complet spațiile de producție și brevetele către Otis Elevator Company în 1911. Până în anii 1920, inginerii fondatori ai companiei au conceput modelul metalic de bază al scărilor rulante care se folosește astăzi în majoritatea spațiilor care îl necesită.
Globalizarea scărilor rulante
Astăzi, scările rulante sunt folosite în întreaga lume pentru a mișca traficul pietonal în locuri în care instalarea lifturilor ar fi imposibilă sau nu și-ar găsi scopul. Scările pe bandă transportatoare pot fi instalate cu ușurință în locurile în care există spații proiectate pentru scările normale cu trepte și pot fi utilizate chiar și în aer liber.
Scările rulante și trotuarele rulante au o practicabilitate variată, putând fi utilizate în magazinele universale, mall-uri, aeroporturi, sisteme de tranzit, centre de convenții, hoteluri, arene, stadioane, gări, metrouri și clădiri publice.
De ce? Motivul principal este pentru că sunt capabile să deplaseze un număr mare de persoane în mod automat și mult mai rapid, prevenind aglomerările și accidentele.
Scările rulante poziționate în magazinele universale, mall-uri și aeroporturi au făcut ca magazinele să fie entități fiabile din punct de vedere comercial în moduri în care scările tradiționale și lifturile pur și simplu nu ofereau această posibilitate. Extinderea verticală a magazinelor pe niveluri superioare a fost la fel de viabilă ca expansiunea orizontală, dar la o fracțiune de costuri.
Scările rulante nu doar că au revoluționat pur și simplu experiența cumpărăturilor prin mișcarea verticală, dar au creat un nou univers al activității umane.
Pentru angajați, schimbările aduse de instalarea scărilor rulante au fost la fel de revoluționare: în prima jumătate a secolului XX, aceste echipamente moderne de transport au devenit rapid un instrument de eficiență la locul de muncă. Utilizarea acestora de către angajați permiteau efectuarea tranziției rapide între schimburi, fiind instalate de managerii de afaceri pentru a maximiza eficiența lucrătorilor pe un sistem cu 2 sau 3 schimburi.
Avantajele utilizării scărilor rulante
Deși sistemul de scări rulante nu este la fel de rapid ca un ascensor de persoane, este totuși foarte eficient pentru transportarea oamenilor pe distanțe scurte, de obicei de la un etaj la altul. Astfel, putem găsi o varietate de beneficii pe care le oferă instalarea scărilor rulante în spațiile în care este permis:
- Capacitatea de a transporta un număr mare de persoane în același timp, datorită mișcării continue a benzii transportatoare;
- Scările rulante sau trotuarele rulante pot fi plasate în același spațiu fizic în care s-ar putea instala o scară tradițională;
- Pot fi utilizate pentru a ghida oamenii către cea mai apropiată ieșire sau către anumite spații, fiind una dintre soluțiile eficiente din centrele comerciale moderne, hoteluri, zone rezidențiale, aeroporturi etc.
- Pentru a utiliza scările rulante, oamenii nu trebuie să aștepte (cum se întâmplă pentru ascensoare) decât în cazul unui trafic pietonal foarte aglomerat;
- Design-ul armonizat al scărilor rulante pentru mall-uri, clădiri de birouri, centre de divertisment și hoteluri permite încorporarea cu ușurință în orice schemă de proiectare a clădirii;
- Design-urile moderne ocupă chiar mai puțin spațiu decât modelele mai vechi de scări rulante și pot fi personalizate în funcție de un anumit stil de amenajare;
- Nivelurile de zgomot pentru scările rulante moderne de la mpifma.ro sunt monitorizate cu atenție în mediile de testare pentru a asigura cea mai lină și mai silențioasă călătorie posibilă pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului;
- Este asigurată calitatea transportului dintr-un punct în celălalt al utilizatorilor deoarece noile sisteme de acționare vizează reducerea vibrațiilor și zgomotelor.
În final, putem spune că inventarea scărilor și treptelor rulante sunt în sine un mare avantaj pentru omenire, permițând circulația utilizărilor dintr-un punct în altul într-un mod eficient și rapid, fără timp de așteptare. Echipa noastră de la mpifma.ro îți poate oferi o consiliere personalizată pentru instalarea și mentenanța scărilor și trotuarelor rulante din spațiul afacerii tale.