Solid, durabil, puternic și, mai presus de orice, rezistent la coroziune, inoxul este un material care poate avea utilizări variate. Se folosește cu precădere în bucătărie și restaurante, însă are aplicații și în industria auto și aviatică, medicină, arhitectură sau producția de lifturi. Iar acest lucru se datorează proprietăților sale excelente, dar și aspectului strălucitor și deosebit de elegant. Totuși, inoxul este pretențios și mai puțin îngăduitor dacă nu se respectă tehnicile de întreținere adecvate, instrumentele și soluțiile potrivite.
Ascensoarele din inox, folosite pe scară largă în facilitățile publice, private sau comerciale sunt expuse constant la murdărie. Din acest motiv, trebuie curățate cu atenție, pentru a evita deteriorarea, oxidarea materialului sau pierderea înfățișării lucioase. Descoperă mai departe cum se curăță liftul din inox astfel încât să poată arăta bine cât mai mult timp.
Ce este inoxul?
Ca să poți întreține în mod corect acest material trebuie, înainte de toate, să știi ce reprezintă. Inoxul este un aliaj de oțel, care are un conținut de cel puțin 10% crom, care îi oferă caracteristici suplimentare. Cu ajutorul cromului, materialul devine inoxidabil, adică este neutru din punct de vedere chimic, în contact cu substanțele care au potențial coroziv. Dacă procentul de crom în aliaj este mai mare, inoxul va avea o rezistență crescută la coroziune.
În comparație cu alte forme de oțel, inoxul este mult mai durabil și rezistă foarte bine la variații de temperatură și alternanța căldură-îngheț. În compoziția materialului, se mai găsesc pe lângă crom cantități variate de mangan, carbon și silicon. Totodată, pot fi adăugate și alte elemente, precum molibden și nichel, ca să-i confere inoxului mai multe proprietăți utile, de exemplu, maleabilitate ridicată.
Cum se curăță liftul din inox?
Datorită suprafeței sale neporoase, inoxul este ușor de curățat. În timp ce alte materiale se pot deteriora rapid prin zgâriere sau impact, acesta rezistă destul de bine și își păstrează aspectul lucios o lungă perioadă fără a absorbi petele. Cu toate acestea, întreținerea ascensoarelor trebuie realizată în mod corect pentru ca materialul să-și mențină trăsăturile definitorii.
Atunci când echipamentele din inox sunt noi, la prima expunere la oxigenul din atmosferă vor forma un strat de oxid. Pentru a proteja acest strat, este necesară curățarea frecventă a suprafeței de inox, altfel, contaminarea cu mizerie și resturi poate permite acționarea agenților corozivi. Inoxul nu se va uza niciodată de la curățarea excesivă, pentru că nu are un strat de suprafață care să se erodeze, dar trebuie îngrijit în mod corect.
Inox lucios versus inox mat
Dacă te întrebi cum se curăță liftul din inox, trebuie să știi că, în general, există două tipuri de uși de lift: cu suprafață lucioasă sau mată. Prima, cea netedă și strălucitoare, se curăță foarte bine cu un detergent neutru multifuncțional și o lavetă moale din bumbac. În ceea ce privește varianta mată, murdăria se îndepărtează cu un detergent care să nu lase pete și apoi se lustruiește cu un agent de strălucire pentru oțel inoxidabil.
Îndepărtarea amprentelor și a murdăriei de suprafață
Dacă pe ușile liftului și în cabină sunt urme lăsate de degete sau pete superficiale, curățarea poate fi realizată simplu, cu apă caldă și săpun ori detergent de vase.
Este de preferat să se folosească o cârpă moale și, pentru a evita formarea petelor de apă, să se mai treacă o dată peste suprafața din inox cu apă curată și o lavetă uscată.
Curățarea inoxului cu solvenți
În situația în care liftul din inox este pătat cu ulei sau prezintă urme de grăsime, curățarea necesită săpun și produse pe bază de alcool. Suprafața murdară se va șterge întâi cu o cârpă moale, după care se pot aplica solvenți. Este important totuși să fie utilizați solvenți care nu conțin clor. Prin urmare, trebuie evitate acetona, spirtul ori alcoolul izopropilic. Nu este indicat să se folosească pulbere abrazivă, bureți metalici sau alte produse care să zgârie suprafața.
Eliminarea înălbitorilor și a substanțelor acide
Atunci când suprafața liftului din inox este pătată cu înălbitori sau diverse substanțe acide, se poate curăța imediat cu apă curată. Apoi, se clătește cu apă carbogazoasă și, la final, din nou cu apă curată.
Înlăturarea ruginii de pe liftul din inox
Utilizarea unor soluții cu clor poate conduce la îndepărtarea straturilor protectoare de oxid de crom de pe suprafața inoxului și facilitarea coroziunii. Odată ce rugina s-a instalat pe material, singura soluție pentru eliminarea acesteia este pasivarea. Prin intermediul procesului de pasivare, inoxul este tratat cu un oxidant ușor, cum ar fi o soluție de acid azotic. În acest fel, se va activa din nou formarea peliculei pasive protectoare. După aplicarea soluției, pentru îndepărtarea resturilor de rugină, zona va fi clătită cu apă.
Uniformizarea zgârieturilor
Atunci când apar zgârieturi pe suprafața liftului din inox, acestea pot fi uniformizate cu ajutorul unor bureți din inox sau nylon. De obicei, zgârieturile și crăpăturile de pe material își pierd contururile dure după scurt timp și „se adaptează“ suprafeței.
Curățarea petelor persistente și a modificărilor de culoare
Substanțele mai agresive, dar special create pentru inox, pot fi utilizate pentru îndepărtarea petelor persistente sau a modificărilor de culoare de pe liftul din inox. În cazul în care se dorește obținerea unor rezultate rapide, se pot folosi și bureți ori perii moi. De asemenea, depozitele de calcar care apar acolo unde inoxul intră în contact cu apa pot fi curățate aplicând o soluție formată dintr-o parte de oțet și cinci părți de apă.
Liftul din inox se curăță cu ușurință, iar din punct de vedere estetic, poate mulțumi chiar și cele mai exigente gusturi. Însă, pentru un finisaj perfect, trebuie luată în considerare o formă cât mai simplă de curățare, fiind de evitat substanțele chimice nocive și produsele abrazive.