In cazul unui incendiu, mai ales daca vorbim despre unul care afecteaza etajele superioare ale unui bloc de locuinte, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te urci in lift pentru a ajunge la parter. Desi acesta ar putea fi primul instinct, mai ales pentru ca este sustinut de un reflex creat in foarte multi ani in care ai utilizat ascensorul, acesta trebuie imediat combatut, pentru ca riscurile sa fie diminuate. Ti-am pregatit mai jos toate motivele pentru care nu ar trebui sa urci in lift, ci sa cobori pe scari, daca acest lucru iti este permis, in cazul nefericit al izbucnirii unui incediu in blocul in care locuiesti. Iata ce trebuie sa stii!
Ce se intampla in timpul unui incendiu cu un lift?
Motivul principal pentru care nu este recomandat sa folosesti liftul in timpul unui incediu este acela ca ascensorul este alimentat cu energie electrica. De cele mai multe ori, intreruperea alimentarii cu energie este simultana cu momentul in care flacarile au pus stapanire pe cladire. Fie anumite fire se topesc si nu mai pot transmite curentul mai departe, fie curentul a fost oprit de catre administratorul cladirii pentru diminuarea pagubelor care ar putea aparea in cazul in care incendiul se extinde rapid.
Ca efect imediat al intreruperii alimentarii cu eergie electrica este oprirea liftului. Daca se intampla acest lucru, iar tu ai apucat sa urci deja in ascensor, sansele nefericite de a ramane blocat in lift sunt foarte mari, iar repercursiunile pot fi catastrofale. Pompierii nu vor putea ajunge la tine, deci sansele de supravietuire sunt in aceasta situatie, din pacate, foarte mici.
Mai mult decat atat, chiar daca riscul de a ramane blocat cu liftul in mijlocul incendiului este eliminat, pericolul de a folosi ascensorul in cazul unui incediu nu a trecut. Gazele toxice eliminate in urma arderii pot cuprinde cabina liftului, transformand-o intr-o adevarata soba la interior. In plus, temperatura din intreaga cladire va creste surprinzator de mult, iar liftul in care te-ai putea afla nu va avea o soarta fericita din pricina faptului ca tunelul liftului va actiona asemenea unui cos de fum.
Regula este simpla – nu urca in lift la incendiu!
Specialistii in securitate avertizeaza ca cea mai mare greseala pe care o poti face in cazul in care cladirea in care te afli a fost cuprinsa de flacari este sa urci in lift pentru a ajunge la parter. In mod normal, orice bloc de locuinte care utilizeaza un ascensor pentru deplasarea pe verticala a locatarilor trebuie sa aiba in dreptul fiecarui etaj un anunt cu reglementarile privind utilizarea acestor dispozitive, mai ales intr-o situatie delicata, cum este izbucnirea unui incendiu.
Obligatia de a instala un pictograf ii revine administratorului de bloc, care ar trebui sa constientizeze riscurile la care se pot expune cei care nu cunosc posibilele situatii descrise mai sus. Mai mult decat atat, cabina de lift are trebui sa aiba si ea explicatii clare si masuri de siguranta in cazul in care izbucneste un incendiu cu pasageri aflati deja in interiorul ascensorului.
Reguli de urmat in cazul unui incendiu
Izbucnirea unui incendiu este un eveniment care poate degenera daca se instaleaza panica.
- Pastreaza-ti calmul si evacueaza cat mai repede cladirea, ajutandu-i si pe cei pe care ii intalnesti in cale.
- Coboara intotdeuna pe scari, iar daca blocul este prevazut cu o scara exterioara, foloseste-o pe aceea. Ordinea si disciplina sunt cele care te pot tine departe de eventualele accidentari.
- Suna la numarul de urgenta 112 si asteapta interventia pompierilor.
- Daca evacuarea cladirii este imposibila, inchide toate usile si stai cat mai aproape de o fereastra, unde vei avea aer curat constant si de unde salvatorii te pot observa si pot interveni mai rapid.
- Daca nu ai acces la un geam, retine faptul ca fumul se va ridica, asa ca stai cat mai aproape de podeaua incaperii si acopera-ti caile respiratorii cu o haina sau un prosop.
Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le cunosti referitor la aceasta tema. Fii calm si actioneaza intocmai cum te-am sfatuit mai sus!