Lift sau ascensor? Care este termenul corect? Multe persoane folosesc ambele variante, pe care le consideră sinonime, liftul fiind folosit mai des, în limbajul uzual, iar ascensorul fiind considerat un termen mai tehnic și mai pretențios. În realitate însă, liftul și ascensorul nu sunt chiar același lucru. Explicăm în continuare care sunt micile diferențe dintre cele două sisteme de transport pe verticală.
Înainte de a intra în detalii, trebuie să reții că ascensorul presupune existența unei cabine complet închise și a unui puț special prin care circulă, adică mecanismul și platforma sunt înconjurate de pereți pe toate laturile. Liftul este, în schimb, un mecanism mai simplu și mai ieftin și poate avea o cabină deschisă, iar puțul nu este necesar. Ambele sisteme pot fi construite însă atât în interiorul, cât și în exteriorul unei clădiri.
Lifturile
Lifturile (denumite și elevatoare) sunt, mai exact, platforme verticale care urcă și coboară cu ajutorul unui mecanism dedicat. În prezent, aceste platforme sunt folosite în special pentru a transporta de la un etaj la altul persoanele aflate în scaun cu rotile sau persoanele cu probleme de mobilitate, care nu se pot deplasa pe scări.
Sunt instalate în clădiri publice și private, dar și în stațiile de metrou, ca alternativă la rampele de acces. Lifturile sunt mai ieftine și mai ușor de montat și de întreținut decât ascensoarele.
Desigur, aceste platforme verticale mobile au o utilizare limitată și nu se pot deplasa la înălțimi foarte mari. Ele nu pot parcurge, de obicei, mai mult de 3-4 metri. Pot avea doar 3 opriri pe traseu și au nevoie de un spațiu limitat, de numai 0.5 metri pătrați pentru instalare. Cabina lor este deschisă, există doar panouri sau garduri de mică înălțime pe cele patru laturi, pentru a preveni accidentele. În plus, pot transporta o singură persoană un scaun cu rotile sau o cantitate limitată de marfă, deoarece platforma nu are dimensiuni prea mari.
Spre deosebire de ascensoare, lifturile sunt foarte simplu de scos sau de mutat în altă parte, putând fi instalate doar temporar, fără costuri prea mari. Au o configurație portabilă și sunt alcătuite dintr-o platformă, un sistem de comandă și un turn pe care este fixată platforma verticală.
Ascensoarele
Aceste sisteme sunt mult mai complexe și au dimensiuni mai mari, putând transporta chiar și câteva zeci de persoane. Cabina este închisă complet de pereți și tavan, iar ascensorul are nevoie de un puț prin care să circule și o cameră specială în care să fie instalat mecanismul său de acționare.
Există mai multe tipuri de ascensoare:
- De marfă și auto (au dimensiuni foarte mari)
- De persoane (în funcție de capacitate, pot transporta simultan de la 2 până la 86 de persoane)
- Cu acționare electro-hidraulică (ascensoare hidraulice)
- Cu acționare electro-mecanică (ascensoare electrice).
Ascensoarele sunt disponibile în diferite dimensiuni și capacități, putând fi montate atât în blocuri, hoteluri, spitale, instituții, clădiri de birouri, cât și în vile private, unifamiliale. Montarea și întreținerea lor este mai costisitoare, deoarece ascensoarele folosesc o tehnologie mai avansată.
Avantajul lor este că pot transporta o greutate mult mai mare comparativ cu lifturile, sunt mai rapide și pot ajunge chiar și la ultimele etaje ale unei clădiri, indiferent de înălțimea acesteia.
Prin urmare, chiar dacă folosim de cele mai multe ori ca sinonime termenii „lift” și „ascensor”, acest lucru nu este tocmai corect, pentru că, așa cum am explicat în acest articol, există anumite diferențe între cele două sisteme de transport.