Auzim de multe ori în jurul nostru persoane care se tem să folosească liftul. Fie că le utilizăm la birou, în mall-uri, în instituțiile publice ori acasă, ne place sau nu, ascensoarele fac parte din viața cotidiană. Și, tocmai pentru că aceste mecanisme au devenit atât de comune pentru oamenii moderni este important să cunoști anumite aspecte ce țin de siguranța în lifturi.
Ascensoarele sunt practice și foarte sigure pentru că trec printr-o mulțime de revizii și verificări impuse de lege. În plus, producătorii de lifturi se asigură că echipamentele lor sunt în conformitate cu normele în vigoare, iar mai departe există companii specializate care oferă servicii de întreținere și modernizare ascensoare.
Așadar, siguranța are prioritate, însă prevenirea accidentelor depinde în mare măsură și de utilizatori. Citește mai departe câteva reguli esențiale pentru folosirea liftului.
Stai la distanță de ușile liftului
Cu toate că există sisteme speciale care să împiedice vătămarea unei persoane în cazul în care o parte a corpului este prinsă între uși, în mod sigur experiența nu este una prea plăcută. Ai grijă să te îndepărtezi de ușile liftului atunci când acestea se închid și fii atent să nu-ți prindă hainele sau accesoriile. Totodată, fii atent să nu te împiedici atunci când intri sau ieși din lift. Stai la distanță și în cazul în care ușile se închid/deschid manual, dar și în situația în care sunt automate. Nu este recomandat să te sprijini de aceste părți ale ascensorului, să încerci să le deschizi ori să le împingi în timpul deplasării.
Folosește liftul dacă este aliniat cu pardoseala
Întotdeauna când trebuie să intri sau să ieși din lift trebuie să ții cont ca pardoseala ascensorului să fie la același nivel cu cea a etajului respectiv. Siguranța în lifturi ține foarte mult de acest lucru, așa că nu încerca să ieși dintr-un ascensor care nu e aliniat cu podeaua pentru că te vei expune unui mare pericol.
Ia în considerare capacitatea de încărcare a liftului
Este esențial să nu se depășească sarcina maximă admisă în ascensor. De regulă, această mențiune este indicată pe lift, însă ține de educația utilizatorilor. Chiar dacă te grăbești, nu încerca să te înghesui cu orice preț pentru că îi vei deranja pe ceilalți și, dacă este depășită limita de greutate, se poate provoca o defecțiune a sistemului. Cel mai indicat este să aștepți din noul liftul. Mai mult de atât, trebuie să știi că sarcina maximă admisă nu face referire doar la oameni. Ascensorul nu se folosește decât pentru transportul bagajelor ușoare și al persoanelor, nu pentru mobilier, aparate electrocasnice, materiale de construcții ori deșeuri rezultate din construcții sau demolări. Bineînțeles, lucrurile sunt diferite dacă este vorba de ascensoare de marfă.
Utilizează butonul de deschidere a ușilor
În eventualitatea în care ești deja în lift și observi că cineva încearcă să ajungă grăbit, apasă butonul de ținere a ușilor deschise. În acest fel, îi vei oferi șansa de a se urca în ascensor, dar și de a evita eventualele accidentări. Un alt moment important când este recomandat să folosești acest buton este atunci când mai multe persoane vor să părăsească liftul. Apăsarea sa va permite coborârea în siguranță și evitarea închiderii ușilor într-un timp prea scurt.
Evită cabina deschisă a liftului
Dacă observi o cabină de lift deschisă ai grijă să anunți imediat personalul autorizat despre această problemă. Nu este indicat să te apropii de cabină și, indiferent de situație, să încerci să te urci în ea.
Nu te panica dacă liftul se blochează
După cum am menționat deja, lifturile sunt foarte sigure, dar pentru că vorbim de echipamente mecanice pot apărea situații care să interfereze cu o funcționare adecvată, cum ar fi penele de curent. Trebuie să știi că, deși se blochează sau se oprește în mod neașteptat, liftul este în continuare sigur, ceea ce înseamnă că trebuie să rămâi calm și să folosești butonul de alarmă sau butonul de urgență. Nu încerca să ieși din lift decât dacă ușile se deschid și poți vedea că ești în siguranță. Indiferent dacă știi sau nu prea multe despre structuri și ascensoare, află că lifturile au un limitator de viteză, lucru ce exclude ipoteza căderii în gol.
Ai grijă cum transporții copiii sau animalele de companie
Una dintre regulile de siguranță în lifturi presupune ca copiii sub 14 ani să nu folosească ascensorul neînsoțiți. În situația în care părintele este împreună cu cel mic, adultul trebuie să meargă înainte în lift. Dacă ascensoarele sunt echipate cu un sistem de cântărire, iar copilul are mai puțin de 15 kilograme, ușile se pot închide înainte ca părintele să intre în lift pentru că greutatea celui mic nu este suficientă pentru a declanșa sistemul. În plus, copiii mai mici și animalele de companie ar trebui ținute în brațe pentru a evita orice accidentare.
Siguranța în lifturi este prioritară, de aceea trebuie să apelezi la o firmă autorizată pentru întreținere sau anumite defecțiuni. Totuși, nu uita că ascensoarele sunt unele dintre cele mai sigure mijloace de deplasare și că, de cele mai multe ori, apar probleme din cauza utilizării incorecte a acestora.