Tehnologia BIM: ce este și care sunt avantajele oferite
În întreaga lume, tehnologia BIM (Building Information Modeling) este un element crucial și chiar mandatoriu pentru a se asigura că planificarea, proiectarea și construcția oricărui tip de clădire sunt extrem de eficiente, sigure și colaborative.
Citește în continuare pentru a descoperi ce este tehnologia BIM, cum este utilizată și ce avantaje oferă.
Ce este tehnologia BIM?
BIM este o abreviere a sistemului tehnologic „Building Information Modeling” sau Modelarea Informațiilor despre Clădiri.
În complexitatea sa, tehnologia BIM reprezintă o modalitate inovativă prin care se pot înregistra și se pot păstra în siguranță informațiile unui proiect de construcție încă de la începuturile sale, până la finalizarea acestuia din faza de construcție și până la sfârșitul duratei sale de viață.
Ceea ce se află în spatele tehnologiei BIM este un model tridimensional care poate fi utilizat pentru a genera o varietate de date, inclusiv orarele muncitorilor, listele de materiale, costurile estimative și alte documente de proiect. Tototdată, o reprezentare 3D generată de acest sistem tehnologic poate include și date despre sistemele electrice, sanitare și despre sistemele de încălzire și aerisire.
Prin urmare, la momentul actual, tehnologia BIM este considerată un standard în industria arhitecturii, ingineriei și a construcțiilor.
Pentru ce se utilizează tehnologia BIM?
În general, tehnologia BIM este utilizată pentru crearea și gestionarea datelor în timpul procesului de proiectare, construcție propriu-zisă și a altor operațiuni. Prin BIM sunt integrate date multidisciplinare pentru a crea reprezentări digitale detaliate care pot fi gestionate simplu și în siguranță dintr-o platformă Cloud deschisă pentru colaborare în timp real.
Utilizarea tehnologiei BIM oferă o mai mare vizibilitate asupra proiectului de construcție, oferă alternative mai sustenabile, modalități de economisire a costurilor și îmbunătățește procesul decizional.
Cum se utilizează tehnologia BIM în diferite etape ale construcției?
Tehnologia BIM este utilizată în toate fazele de construcție a unui proiect, dar este implementată diferit în fiecare etapă.
- În faza de proiectare, software-ul BIM este utilizat pentru a crea un model de proiectare, dar și un model al sistemelor clădirii. Modelul poate fi utilizat pentru a genera o varietate de date necesare, cum ar fi listele de materiale și estimările de costuri. Echipa MP IFMA folosește tehnologia BIM pentru a asigura integrarea perfectă a produselor și soluțiilor pentru ascensoare în modelul general 3D al clădirii.
- În faza de planificare, tehnologia BIM este utilizată pentru a crea un model 3D cu elementele care sunt susceptibile de a se schimba, cum ar fi locația mobilierului sau amplasarea sistemelor majore (instalații sanitare sau electrice);
- În faza de inginerie, BIM este utilizat pentru a crea un model al elementelor care nu sunt susceptibile de a se schimba din faza de planificare, cum ar fi pereții sau ascensoarele specifice pentru tipul de clădire construit. Este, de asemenea, utilizat pentru a crea un model de secvențiere a construcției;
- În faza de construcție, tehnologia BIM este folosită pentru a genera un model al stării actuale a proiectului, incluzând condițiile existente, zonele în care lucrările sunt în curs de desfășurare sau finalizate.
Avantajele utilizării tehnologiei BIM
Îmbunătățește comunicarea și lucrul în echipă
Cadrul digital BIM promovează o mai bună distribuire a cadrelor de proiect între echipe și gestionarea planificării de proiect, ceea ce facilitează o înțelegere mai profundă între toate părțile interesate și implicate în proiectul de construcție. Acest lucru duce și la un proces decizional mai armonios, privind alegerea caracteristicilor speciale ale clădirii, cum ar fi alegerea unui lift sau scărilor rulante pentru mobilitatea persoanelor care vor folosi clădirea.
Accesibilitatea în Cloud asigură disponibilitatea de a lucra și monitoriza proiectul chiar și în deplasare. Astfel, BIM facilitează o mai bună analiză a cadrului și proiectelor de către membrii echipei folosindu-și doar dispozitivele lor mobile care oferă acces în timp real la informațiile care contează.
Reduce costurile și risipa
Tehnologia sau software-ul BIM oferă diverse instrumente pentru constructori și designeri pentru a-și îmbunătăți proiectul în sine înainte de începerea efectivă a construcției. Acest lucru poate duce la economii semnificative de costuri și la reducerea deșeurilor.
Tehnologia BIM poate ajuta constructorii să ia decizii mai eficiente privind materialele pe care urmează să le folosească, eficientizând lucrările de construcție și minimizând erorile umane care pot apărea în timpul construcției propriu-zise. De exemplu, utilizând software-ul BIM, constructorii și dezvoltatorii pot vedea modul în care ar putea fi implementat un ascensor de persoane și cum va funcționa acesta pentru a asigura standardele de calitate și siguranță dorite.
Îmbunătățește operațiunile de estimare a costurilor
Lucrul cu o tehnologie care generează modele detaliate pentru planurile de construcție permite estimatorilor să obțină rezultate mult mai precise. Spre deosebire de un plan 2D, un model 3D generat de software-ul BIM oferă posibilitatea de a afla informații mai profunde despre lucrare în sine.
Ca urmare, estimările costurilor bazate pe un model 3D sunt mai realiste și mai precise. În plus, face procesul de estimare mult mai rapid, cu acces mai ușor la informații și instrumente.
Îmbunătățește fundamentul și structurile construcției
O structură de calitate este rezultatul fiabilității îmbunătățite a unui model bine sincronizat.
Un număr mare de membri ai echipei implicate în proiectul de construcție pot colabora cu dezvoltatorii în fiecare etapă a planului prin distribuirea de instrumente BIM similare care oferă o mai bună gestionare a aspectelor tehnice din jurul execuției proiectului.
Părți din etapa de dezvoltare a proiectului pot fi testate și selectate în avans, iar inadvertențele din clădire pot fi determinate cu ușurință înainte de execuția efectivă a proiectului. Design-ul poate fi, la rândul său, îmbunătățit, deoarece software-ul BIM permite diferite modificări sau vizualizări în detaliu, cum ar fi progresia luminii naturale a unei clădiri.
Precizia poate fi îmbunătățită folosind funcția de captare a realității în timpul unui proces de construcție.
Reduce riscul la nivel general
Planificarea construcției unei clădiri cu tehnologia BIM este mai sigură și mai lipsită de riscuri. Cu această abordare, există o colaborare mai strânsă cu contractanții. Ca atare, poate reduce primele de risc de licitație, deoarece le permite contractanților să aibă o imagine de ansamblu mai bună a proiectului înainte de începere construcției.
La rândul său, acest lucru duce la o mai bună siguranță la fața locului, mai puțină risipă de materiale, mai puține neînțelegeri între părțile implicate și așa mai departe.
Maximizează eficiența
Unul dintre avantajele cheie ale tehnologiei BIM care îmbină toate celelalte puncte menționate anterior este că proiectele de construcție se derulează pe un ciclu de viață mai scurt, dar cu o eficiență mai mare. Toate aspectele fazelor pre-construcție și planificare devin mai ușor de gestionat și mai rapid de finalizat.
Arhitecții pot crea modele mai rapide cu ajutorul software-ului BIM, iar estimatorii pot produce estimări mai precise prin intermediul modelelor generate de acest program.
Tehnologia BIM este o abordare completă pe care toate părțile interesate de un proiect de construcție o adoptă atunci când planifică, construiesc și gestionează un nou proiect. Utilizarea software-ului BIM oferă avantaje multiple tuturor părților implicate și, în cele din urmă, duce la rezultate mai bune.
Industria construcțiilor se îndreaptă rapid către o abordare mai axată pe tehnologii inovative, precum BIM, iar din ce în ce mai mulți profesioniști încep să înțeleagă beneficiile sistemelor digitale de ultimă generație.